Sıcak daldırma galvanizli inşaat çeliği düz uzunluklarda olduğunda, daha sonra imalat halinde kesik uçlar, kıvrılmalar ve kaynaklarla sonlandırılabilir. Bu alanlar kaplamanın rötuşlanmasını gerektirebilse de bu bölgelerin rötuşlanması nispeten basittir. Sıcak daldırma galvanizleme sonrası bükme, tasarım açısından da avantajlar sağlar: minimum bükülme çapları yoktur, malzemenin hazır bulunması / envanter amacıyla önceden kaplanabilir ve galvanizleme boyutlarına uymayan büyük veya karmaşık inşaat çeliği imalatları galvaniz potasının (banyosunun) boyutlarına göre yapılabilir.

ASTM A780 / A780M uyarınca kaplamanın küçük alanlarının onarımı basit olmakla birlikte, imalatın sıcak daldırma galvanizlemeden önce yapılmasının kesinlikle avantajları vardır. Kirişler, kolonlar veya temeller için daha karmaşık takviye
kafesleri önceden üretilebilir, böylece bükme, kesme ve kaynak alanları için onarımlara gereksinim kalmaz. Gerinim yaşlandırması gevrekleşmesinden kaçınmak için minimum bükme çapları önerilmiş olsa da inşaat çeliği önerilenden daha sıkı bir şekilde bükülebilir. Bununla beraber, bükme alanlarında gerilimi hafifletmek için ilave çalışmalar yapılması gerekecektir.

Önemli:
Projenin tasarım aşamasında, emin olmadığınız durumlarda, inşaat çeliği ve inşaat çeliği imalatlarının sıcak daldırma galvanizi konusunda lütfen galvanizcinizle görüşünüz.

Kaynak: Amerikan Galvanizciler Derneği (AGA)

Ayrıntılı bilgi için Galvaniz Dünyası Dergisi 32‘inci sayısındaki makalemizi okuyabilirsiniz.

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir